ФІНАНСОВИЙ ПОТЕНЦІАЛ КАПІТАЛУ ТРУДОВИХ МІГРАНТІВ УКРАЇНИ - Крупка, Ігор Михайлович («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2015)
У сучасному глобалізованому світі трудова міграція є важливим джерелом надходження грошових переказів та інших трансферів на батьківщину мігрантів, що розширює можливості країни для розвитку національної економіки й фінансового ринку зокрема. У зв’язку з трансформаційними змінами у вітчизняній економіці наприкінці ХХ ст. багато громадян стало трудовими мігрантами і нині обсяги їх грошових переказів перевищують надходження прямих іноземних інвестицій у країну. В Україні до 2013 р. грошові перекази головно надходили через банківську систему, але останнім часом панівну роль відіграють міжнародні платіжні системи, а також доволі значний обсяг коштів надходить через неформальні канали. Для зростання ролі офіційної інфраструктури фінансового ринку в забезпеченні надходження капіталу мігрантів необхідно передусім зменшити ціну за переказ коштів. Капітал вітчизняних трудових мігрантів, на жаль, спрямований головно на споживчий ринок, ринок нерухомості, а також у тіньовий сектор економіки. Інвестиційне спрямування мають фактично лише вкладення в нерухомість та власну справу. Трудові мігранти вкладають капітал у ті сфери економіки, які найменше відповідають стандартам інвестування та банківського кредитування. Водночас майже не використовують його на придбання акцій та облігацій, але доволі активно спрямовують у такий інструмент фінансового ринку як депозити. Незважаючи на значні зусилля уряду України, для залучення цих коштів у державний бюджет шляхом продажу різноманітних варіацій облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) відчутного успіху в сучасних умовах досягти не вдалося. Сьогодні грошові перекази мігрантів дали можливість пом’якшити фінансову нестабільність, дефіцит платіжного балансу, вони сприяють зміцненню валютного курсу національної грошової одиниці та позитивно впливають на міжнародні кредитні рейтинги України. Проте ефективність заходів державної політики щодо інвестиційного спрямування зароблених мігрантами коштів є дуже низькою, що актуалізує пошук дієвих інструментів реалізації фінансового потенціалу капіталу мігрантів на розвиток вітчизняної економіки. Вирішення проблеми ефективного використання їх капіталу вимагає здійснення реформ у податковій сфері, фінансовій політиці уряду, регулюванні підприємницької та інноваційної діяльності тощо. Створення відповідних соціально-економічних і правових умов надасть можливість спрямувати потенціал капіталу трудових мігрантів України на вітчизняний фінансовий ринок, розвиток національної економіки в умовах трансформаційних та глобалізаційних процесів.