НАУКОВО-ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ БЮДЖЕТУВАННЯ ВИТРАТ НА ПЕРСОНАЛ - Гуцал, Олександр Петрович («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2015)
Розглянуто призначення та мету бюджетування. Визначено основні функції бюджетування до яких належать такі функції, як: планування, прогнозування, інформаційно-аналітична, мотиваційна, координаційна, функція контролю та функція залучення. В розрізі визначених функцій бюджетування окреслено їх сутність в бюджетуванні витрат на персонал. Виявлено основні переваги та недоліки бюджетування. Встановлено етапи впровадження та здійснення бюджетування на підприємстві. Бюджетування здійснюється за такими послідовними етапами: підготовчо-аналітичний; визначення бюджетних обмежень; складання проекту бюджету; обговорення і коригування бюджетних показників; затвердження бюджету; аналіз та контроль за виконанням бюджету. Розглянуто бюджетну структуру організації, до якої належать бюджетний комітет, відділ бюджетного планування і аналізу, центри фінансової відповідальності.