ВИКОРИСТАННЯ АНАЛІТИЧНИХ ПРОЦЕДУР У ВНУТРІШНЬОМУ АУДИТІ ВИТРАТ ПІДПРИЄМСТВ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА - Копотієнко, Тетяна Юріївна («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2015)
Здійснення внутрішнього аудиту витрат передбачає одержання достатніх і надійних аудиторських доказів. Досягти цього можна шляхом використання аналітичних процедур в аудиторському процесі. Ефективному використанню аналітичних процедур у внутрішньому аудиті витрат підприємств ресторанного господарства перешкоджає ототожнення їх з фінансовим аналізом діяльності підприємства, недостатня поінформованість внутрішніх аудиторів про методичні прийоми аналітичних процедур і завдання аналітичних процедур залежно від етапів перевірки. Метою статті є розвиток методики внутрішнього аудиту витрат підприємств ресторанного господарства на основі комплексного застосування аналітичних процедур. Розглядається сутність та призначення аналітичних процедур в аудиторському процесі. Визначено фактори впливу на рішення аудитора щодо вибору комплексу аналітичних процедур. До них рекомендується враховувати: мету аналітичних процедур, тип і структуру підприємства, джерело наявної інформації, наявність інформації фінансового та нефінансового характеру, достовірність і порівнянність даної інформації. Ідентифіковано завдання аналітичних процедур залежно від етапів перевірки. Запропоновано комплекс аналітичних процедур у межах проведення внутрішнього аудиту витрат підприємств ресторанного господарства. Даний комплекс містить перелік аналітичних процедур, методичних прийомів аналізу, що застосовуються під час відповідної процедури, та короткий огляд змісту процедури.