СУЧАСНИЙ СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ ВИТРАТ ПІДПРИЄМСТВ ОЛІЙНО-ЖИРОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ - Вигівська, Ірина Миколаївна («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2015)
Проаналізовано сучасний стан олійно-жирової промисловості України та охарактеризовано тенденцію розвитку цієї галузі агропромислового комплексу. Виявлено нагальні проблеми бухгалтерського обліку витрат підприємств олійно-жирової промисловості, ідентифіковано місця виникнення витрат та їх склад, сировинну базу, види продукції й відходів, а також визначено напрями господарської діяльності (її види), що зумовлюють витрати, задля підвищення ефективності управління ресурсним потенціалом суб’єкта господарювання та можливості оптимізації його фінансових результатів. Під час дослідження виокремлено напрями вдосконалення організаційних та методичних аспектів бухгалтерського обліку витрат підприємств олійно-жирової промисловості, зокрема в частині внутрішньої бухгалтерської звітності запропоновано розкриття інформації про витрати відповідно до видів діяльності, видів олійно-жирової продукції, центрів виникнення витрат і відходів виробництва, що сприяє оптимізації виробничої собівартості та витрат суб’єкта господарювання в цілому.