АНАЛІЗ МАТЕМАТИЧНИХ ОЧІКУВАНЬ ВІД РЕАЛІЗАЦІЇ ІНВЕСТИЦІЙНОГО ПРОЕКТУ В УМОВАХ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА: ЙМОВІРНІСНИЙ ПІДХІД - Берляк, Галина Валеріївна («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2015)
Невизначеність під час прийняття інвестиційно-фінансових рішень виникає як через існуючу безліч альтернатив, що може обирати інвестор, так і через непідконтрольний йому стан зовнішнього середовища в момент реалізації рішення. Одним із етапів економічного аналізу є обґрунтування підприємством необхідного обсягу залучення інвестиційних ресурсів, що можливе на основі аналізу індикативних показників інвестиційної безпеки. Індикативні показники аналізу інвестиційної безпеки підприємства впливатимуть на розмір математичного очікування від реалізації інвестиційного проекту. Запропоновано ранжувати показники наведених блоків та встановити для кожного з них коефіцієнт впливу на стан математичних очікувань. Кожному із запропонованих індикаторів інвестиційної безпеки присуджено значення, сума яких за дотримання встановлених нормативів дорівнює 1. Це означає, що інвестор у результаті реалізації інвестиційного проекту отримає всю суму математичних очікувань. У разі, якщо хоча б один із індикативних показників не відповідає запропонованому нормативу, сума математичних очікувань зменшується пропорційно коефіцієнту впливу. На основі дослідження запропоновано методику відображення фінансово-економічного стану підприємства в частині аналізу індикативних показників інвестиційної безпеки, що дозволяє судити про фінансовий добробут підприємства і наявність капіталу для поточного та подальшого розвитку, а також про можливість погашення боргів, зобов’язань з метою реалізації інвестиційного проекту.