ІНВЕСТИЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ОБСЛУГОВУЮЧИХ КООПЕРАТИВІВ ЯК ЧИННИК СПРИЯННЯ РОЗВИТКУ СІЛЬСЬКИХ ТЕРИТОРІЙ - Костирко, Ігор Григорович; Цимбаліста, Наталія Андріївна («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2014)
Досліджується діалектичне протиріччя економічної природи кооперативів, що обумовлено відмінностями цільових функцій та економічних інтересів членів кооперативу та їх потенційних зовнішніх інвесторів у сфері максимізації доходу на вкладений капітал в процесі створення сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу, що розглядається як інвестиційний проект. Удосконалено модель життєвого циклу такого проекту, в експлуатаційній фазі якого запропоновано виділяти окремі періоди зовнішньої та внутрішньої окупності, що глибше відтворює економічний зміст проекту. Запропоновано введення інвестиційної надбавки на ціну послуг кооперативу протягом періоду зовнішньої окупності як додаткового джерела власних коштів кооперативу для повернення тіла кредиту та відсотків за користування ним. Обґрунтовано окремі аспекти теоретико-методологічних підходів до оцінки економічної ефективності інвестиційного забезпечення сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів з позиції теорії суспільного відтворення.