ВЕНЧУРНИЙ ФОНД ЯК ФІНАНСОВИЙ ПОСЕРЕДНИК НА РИНКУ ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ - Довгалюк, Віта Валентинівна («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2014)
Розглядається особливість функціонування венчурних фондів як фінансових посередників на ринку фінансових послуг, існування яких сприятиме активізації інвестиційних процесів в країні. Дослідження даного контрактного фінансового інституту потребує особливої уваги так, як є порівняно новим та недостатньо вивченим суб’єктом ринку фінансових послуг. В результаті розкритті переваги функціонування венчурного фонду як інвестиційного посередника на ринку фінансових послуг. Зроблений висновок, що для того, щоб функціональне завдання венчурного інвестування (сприяння росту конкретного бізнесу або реалізація інноваційного проекту шляхом надання певної суми коштів) повністю реалізовувалось необхідно вжити вирішальних заходів, в першу чергу, з боку держави. Для першого впевненого поштовху в розвитку венчурного ринку необхідно вирішити дві фундаментальні проблеми: по-перше, держава повинна на правових засадах захистити права венчурного інвестора в Україні; по-друге, сприяти дієздатності фондового ринку, адже за таких умов стратегічний інвестор самостійно шукатиме венчурний фонд для розміщення капіталу. Отже, державі необхідно забезпечити прозорість і дієвість законодавчих і податкових сфер регулювання для того, щоб венчурний капітал реально запрацював як інвестиційний інструмент.