ЕФЕКТ «ЛЮДСЬКОГО КАПІТАЛУ»: ЕКОНОМІЧНІ ТА ТЕХНІКО-ТЕХНОЛОГІЧНІ ДЕТЕРМІНАНТИ - Мельничук, Дмитро Петрович («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2014)
Аргументовано, що проблема людського капіталу має бути усвідомлена та проаналізована у двох комплементарних площинах. Першою є та, що характеризує людський капітал як економічний актив, сформований в результаті соціальних, у тому числі демографічних, інвестицій. Другою – та, що характеризує досліджуваний феномен з позицій деякого ефекту, який може виявитися виключно завдячуючи створенню умов, необхідних для функціонування професійних знань, умінь та трудових навичок у формі капіталу. Останнє й визначає основний ракурс даної статті, у якій проаналізовано поточний стан господарства України та зроблено висновки щодо наявності умов, потрібних для виявлення ефекту людського капіталу.