Сучасні тенденції нової моделі фінансування системи вищої освіти України - Яременко, Людмила Михайлівна («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2019)
У статті виділено та охарактеризовано систему вищої освіти, як один із визначальних чинників соціально-економічного розвитку нації України. Доведено, що постійний брак коштів та недостатні обсяги фінансування гальмують розвиток системи вищої освіти України. Досліджено, що система фінансування вищої освіти України замість того щоб виступати основним надійним інструментом на процеси перетворень в університетах, являється лише причиною незадовільної якості національної вищої освіти та негативних результатів в освітній сфері. Описано загальні засади реформування фінансування закладів вищої освіти, які полягають у зміні підходу до фінансування та застосуванні нової моделі фінансування – запровадження формульного підходу до розподілу бюджетних коштів на вищу освіту за окремими показниками. Запропоновано напрями удосконалення щодо зміцнення та розвитку системи вищої освіти України. Акцентовано увагу на збереженні державного фінансування, запровадженні освітнього кредитування та збільшенні інвестицій у науково-дослідну діяльність.