Оцінка наукових підходів до визначення бюджетного ризику - Коцюбинська, Євгенія Брониславівна («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2019)
Проведено огляд літературних джерел з питань управління бюджетними ризиками, що дозволило визначити проблемні питання в цій сфері: наявність значної кількості підходів серед науковців щодо трактування поняття «бюджетний ризик», визначення його видів та інших базових понять; відсутність усталених методик оцінки та аналізу бюджетних ризиків; відсутність концепції управління бюджетними ризиками на державному рівні. Встановлено взаємозв’язок між поняттями «невизначеність», «ризик», «небезпека», «загроза». Це дозволило розкрити поняття «бюджетний ризик» (як ймовірності виникнення втрат бюджету внаслідок впливу ряду факторів, які негативно впливають на стійкість бюджетів, і які підлягають кількісній і якісній оцінці). Відображено фактори, під впливом яких відбувається зростання бюджетних ризиків. Мета статті полягає у розкритті основних понять управління бюджетними ризиками та виявленні проблемних питань у даній сфері. Перспективами подальших досліджень у даному напрямі є визначення алгоритму прийняття рішення під час управління бюджетними ризиками.