Ідентифікація об’єкта управління економічною безпекою підприємства - Данілова, Ельвіра Ігорівна («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2019)
Зростання невизначеності зовнішнього середовища посилює як існуючі прояви нестабільності, так і прогнозні оцінювання величини ризиків в процесів діяльності підприємств. Наявність когерентних взаємодій між внутрішніми та зовнішніми процесами змушує підприємства формувати активи, організаційні структури, залучати додатковий персонал, які в сукупності реалізуватимуть функції захисту підприємства від загроз як зовнішнього, так внутрішнього походження. Управління економічною безпекою є системним поняттям, яке включає комплекс функцій щодо забезпечення захисту як активів, так і процесів та умов діяльності, починаючи від фізичного захисту підприємства та його активів і закінчуючи захистом соціально-психологічного середовища діяльності працівників підприємства, що пояснює розмаїття підходів до дослідження питань економічної безпеки та широту проблем управління нею. Таке різноманіття наукових досліджень вимагає наукового узагальнення та систематизації існуючих підходів у відповідності до методологічних положень економічної науки. В статті здійснено сутнісне розмежування понять «системи економічної безпеки», як стійкої сукупності елементів, та «управління системою економічної безпеки», як процесу цілеспрямованого впливу на систему та її елементи. Розвинуто економічну сутність поняття об´єкту системи економічної безпеки та об´єкту управління економічною безпекою. Теоретично узагальнено основні наукові підходи до управління економічною безпекою підприємства. Розвинуто методологічні основи управління економічною безпекою в частині уточнення об´єкту та мети такого управління.