Концесія як форма реалізації проектів державно-приватного партнерства: загальна характеристика об’єкта бухгалтерського обліку - Ковальчук, Володимир Володимирович («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2019)
Досліджено причини виникнення потреби державно-приватного партнерства. В процесі дослідження було встановлено, що найважливішою причиною є існування розриву між суспільними завданнями, які були поставлені, та ресурсами, які наявні в державі, а також через існування обмежених можливостей передачі деяких об’єктів повністю у приватний сектор. Проведено аналіз наукових праць щодо підходів до визначення терміну «державно-приватне партнерство», що дозволило вирізнити особливості державно-приватного партнерства. Розглянуто форми реалізації проектів державно-приватного партнерства, особливу вагу приділено такій формі, як концесія. Вивчено зарубіжний досвід застосування концесійних угод. Дослідження сутності поняття «концесія» показало, що в сучасній літературі немає єдиного підходу до визначення поняття «концесія», а в науковій літературі воно трактується неоднозначно. Досліджено основні переваги для держави та приватного партнера при укладанні договору концесії, до яких можна зарахувати: залучення додаткових інвестицій і ресурсів в державний сектор, перекладання основних ризиків на приватний сектор, зберігши при цьому в державній власності об’єкти, які передаються в концесію.