Соціальне підприємництво як інструмент вирішення суспільно-економічних проблем - Шестакова, Анна Валеріївна («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2019)
Стаття присвячена розгляду проблеми розвитку соціального підприємництва та формування політики зайнятості в Україні. У контексті теми дослідження проведено аналіз тенденцій неформальної та альтернативної зайнятості для виявлення умов щодо реалізації соціального підприємництва на сільських територіях. Висвітлено динаміку неформальної зайнятості за видами економічної діяльності в Україні. Здійснено оцінку та прогнозування неформальної та альтернативної зайнятості. Проведено аналіз факторів та визначено ступінь їх впливу на неформальну та альтернативну зайнятість. Згідно отриманих даних встановлено, що найбільший рівень впливу на рівень неформально зайнятого населення мають доходи від підприємницької діяльності та самозайнятості, середній – безробітне населення працездатного віку, а найнижчий – доходи від продажу сільськогосподарської продукції. Запропоновано рекомендації зі створення природно-рекреаційних заказників як форм соціального підприємництва в сільській місцевості. Обґрунтовано напрями вдосконалення координаційної роботи в об’єднаних територіальних громадах стосовно реалізації соціального підприємництва на прикладі природно-рекреаційних заказників.