Теоретичні засади організації екологоорієнтованого землекористування на основі інклюзивного підходу - Тютюнник, Ганна Олексіївна («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2019)
В статті проведено аналіз становлення трактування інклюзивності в контексті землекористування, а саме інклюзивного бізнесу. Розкрито характеристики інклюзивної бізнес-моделі та її переваги. Сформульовано сутнісні ознаки та цілі інклюзивної економіки. Обґрунтовано взаємозв’язок економіки та інклюзивного зростання, визначені його вимоги. Представлено розуміння інклюзивного розвитку у сфері землекористування, його цілі та завдання. Досліджено міжнародний досвід забезпечення інклюзивного розвитку економіки природокористування, в розрізі проектів, спрямованих на передачу та адаптацію досвіду з підготовки у веденні екологічно чистого та соціального сільського господарства. Визначено особливості та переваги інклюзивного сільського господарства порівняно з іншими секторами, заснованими на тому ж рівні інвестицій. Обґрунтовано впровадження принципів організації інклюзивності землекористування в практику. Надано системне уявлення інструменту інклюзивного землеробства Європейського органічного регламенту та Національної органічної програми США, а саме групової сертифікації. Цей інструмент допомагає малим підприємствам та індивідуальним власникам стати сертифікованими і надає їм доступ до глобальних органічних ринків. Представлено базові компоненти, переваги, принципи та характерні ознаки проведення процедури сертифікації. Розкрито можливі економічні перетворення та розвиток інклюзивної моделі національної економіки в Україні на підставі формування екологічно чистих земель та переорієнтації сільськогосподарських підприємств на екологічно чисте виробництво. Визначено економічний, екологічний та соціокультурний ефекти створення інклюзивних екологоорієнтованих сільськогосподарських підприємств.