Удосконалення методики оцінки економічного потенціалу підприємства з використанням потенціальних галузевих кластерів - Нусінов, Володимир Якович; Шура, Наталя Олександрівна («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2017)
У статті визначено, що існуючі на сьогодні методики оцінки економічного потенціалу підприємства грунтуються на використанні адитивних, мультиплікативних та рейтингових моделей. Визначено, що існуючі методики мають низку недоліків. Наприклад, не всі методики враховують галузеві особливості аналізу, а також рівень розвитку підприємства порівняно з іншими підприємствами. Такі недоліки запропоновано нівелювати шляхом урахування при оцінці інтегрального рівня потенціалу не тільки галузевих особливостей діяльності підприємств, але і внутрішньогалузевою економічною кластеризацією таких підприємств. Узагальнено наукові праці, які стосуються використання кластерів при оцінці економічного потенціалу. За результатами узагальнення визначено, що можна виділити 9 наукових підходів у цьому напряму: використання природної кластеризації підприємств з метою оцінки та підвищення потенціалу регіону; використання природної кластеризації підприємств з метою оцінки та підвищення потенціалу галузі; використання штучної кластеризації підприємств з метою оцінки та підвищення потенціалу регіону; використання штучної кластеризації підприємств з метою оцінки та підвищення потенціалу галузі; використання штучної кластеризації підприємств з метою оцінки потенціалу кластероутворення; використання штучної кластеризації підприємств з метою оцінки потенціалу конкурентоспроможності кластероутворення; використання природної (штучної) кластеризації для оцінки ефективності кластероутворення; використання природної (штучної) кластеризації для підвищення рівня розвитку регіону (галузі); використання методики оцінки економічного потенціалу регіону (галузі) або його складових для побудови кластерів. Визначено, що використання методу кластеризації у наукових дослідженнях, які стосуються оцінки економічного потенціалу або його складових для окремо взятого підприємства, а також використання кластерів у якості базису оцінки економічного потенціалу підприємства – взагалі відсутнє. Доведено, що використання природних кластерів групи підприємств для оцінки економічного потенціалу конкретно взятого підприємства є доцільним. При розробці методики оцінки економічного потенціалу підприємств запропоновано базові кластери будувати не тільки у розрізі окремо взятого показника, але і для окремих видів економічної діяльності підприємства. Наведене визначення потенціального галузевого кластеру. Потенціальні галузеві кластери рекомендовано використовувати як базис для оцінки економічного потенціалу підприємства.