Трудовий потенціал підприємства: поняття, складові та методи оцінювання - Корбут, Катерина Євгеніївна («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2017)
У даній роботі розглянуто основні трактування та погляди вчених на економічну категорію «трудовий потенціал». Наведено умови та фактори, що впливають на трудовий потенціал. Проведено класифікацію та надано загальну характеристику факторам, якими характеризується механізм формування трудового потенціалу. Визначено, проаналізовано та надано детальну характеристику основним компонентам та складовим трудового потенціалу підприємства. Узагальнено та розглянуто рівні прояву трудового потенціалу, та надано кожному з них пояснення. Надано загальну характеристику складових елементів трудового потенціалу працівників. Надано основні характеристики трудового потенціалу на макрорівні. Виокремлено та детально охарактеризовано основні видові прояви трудового потенціалу підприємства за рівнем агрегованості оцінок, за спектром охоплення можливостей, за характером участі у виробничо-господарському процесі та за місцем у соціально-економічній системі підприємства. Значна увага в роботі приділяється поглядам вчених на основні методи оцінювання трудового потенціалу підприємства.