Проблеми забезпечення конкурентоспроможності людського капіталу України - Мартинова, Лілія Борисівна («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2017)
Розглянуті негативні тенденції в науково-технічній сфері, що призвели до падіння України у міжнародних рейтингах. Досліджено позиції країни в індексі глобальної конкурентоспроможності та людського капіталу і його складових. Визначено, що показник ефективності експлуатації людського капіталу в Україні є найнижчим через відсутність системи комерціалізації технологій. Встановлено, що при переході до високотехнологічної основи економічного розвитку ефективною може стати інноваційна стратегія «нарощування».