Теоретичні засади дослідження процесів міжнародної міграції: аналіз розвитку та ключових положень міграційних теорій - Шиманська, Катерина Володимирівна («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2017)
Необхідність трансформації міграційної політики України з урахуванням тенденцій розвитку глобалізованого світу та у відповідь на виклики євроінтеграційних перетворень зумовлюють потреби вивчення теоретико-методологічного базису вивчення міграційних процесів та положень існуючих теорій міжнародної міграції. На основі здійснення бібліометричного аналізу наукових публікацій з проблем міжнародної міграції у наукометричних базах встановлено, що останнім часом дослідження даних проблем набувають міждисциплінарного характеру, що обумовлює необхідність трансформації підходів до її вивчення в частині синтезу економічних, соціальних, інституційних теорій та концепцій. Стаття присвячена дослідженню теоретичних положень існуючих теорій міжнародної міграції в контексті еволюції поглядів вчених на це явище. Встановлено, що існуючі теорії міжнародної міграції слід поділити умовно на три категорії (мікроекономічні, макроекономічні, глобалізаційні), що сприяє розумінню їх контексту відносно можливості впровадження в практику державного управління даними процесами. Це дозволило визначити теорії, які доцільно використати при побудові державної міграційної політики України та усунення або зменшення негативних явищ зовнішньої міграції в Україні.