Законодавче регулювання та сертифікація органічного виробництва в Україні - Tsymbalista, N. A. («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2017)
Досліджено сучасний стан та перспективи розвитку національної системи регулювання у сфері виробництва органічної сільськогосподарської продукції. Вказано, що існуюча державна контролююча система органічного виробництва в Україні є досить складною і заплутаною, тоді як повноваження та відповідальність органів влади з цих питань є занадто розосередженими, а процедури переходу до органічного виробництва та його сертифікації визначені нечітко. Доведено, що теперішня система регулювання та сертифікації органічного виробництва в Україні, побудована за зразком комбінованої європейської моделі, не працює належним чином через наявність значних затримок із розробленням та затвердженням необхідних підзаконних актів; відчутний брак висококваліфікованих фахівців у сфері стандартів органічного виробництва, особливо серед державних службовців у відповідних органах влади; а також через існуючу невизначеність щодо штрафних санкцій за порушення законодавства у сфері виробництва та обігу органічної продукції.