Оцінка ефективності корпоративного управління на підприємстві - Корнійчук, Ангеліна Анатоліївна («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2017)
В статті на основі проведеного дослідження запропоноване трактування поняття «корпоративне управління» як система норм, правил, методів, принципів, інструментів сучасного менеджменту використання яких забезпечує успішне функціонування підприємства і досягнення балансу інтересів зацікавлених сторін. Обґрунтовано, що для оцінки ефективності системи корпоративного управління доцільно використовувати соціально-економічний підхід. Автором запропоновано напрямки оцінки корпоративного управління організації в межах соціально-економічного підходу. Пропонуємо досліджувати ефективність корпоративного управління в межах соціальної, економічної та організаційної ефективності. Реалізація запропонованого процесу оцінки корпоративного управління підприємства дає змогу визначити стан суб’єкта господарювання та напрямки порушення балансу інтересів зацікавлених сторін в розвитку організації. Отриману інформацію про ефективність корпоративного управління можливо використовувати для аналізу стану та перспектив подальшого розвитку підприємства. Впровадження ефективної системи корпоративного управління націлене на досягнення прибуткового рівня діяльності підприємства, стійкого фінансового стану, балансу інтересів зацікавлених сторін, високого рівня корпоративної культури функціонуючої структури. Також, оцінка ефективності корпоративного управління в межах соціально-економічного підходу дає можливість визначити відповідність дій керівництва і власників організації цілям діяльності в межах обраної стратегії розвитку.