Порівняльний аналіз вимірників застосування процедур закупівель - Заєць, Наталія Миколаївна («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2017)
Мета цієї роботи проаналізувати застосування процедур закупівель для встановлення їх впливу на витрачання публічних (державних) коштів, шляхом розгляду можливих для аналізу вимірників. При цьому розглядались основні вимірники, що застосовуються у бухгалтерському обліку, а саме натуральні, трудові і грошові. Такі вимірники використовуються в кожному з видів бухгалтерського обліку – фінансовому та управлінському. При цьому, усі три види - натуральні, трудові та грошові вимірники більш поширені у фінансовому обліку. Так, натуральні та грошові вимірники поєднуються у більшості розділів облікової роботи. В той же час, при розподілі прибутку, обліку коштів, розрахункових операцій, фінансових результатів користуються, як правило, тільки вартісними вимірниками. У цій статті дослідження вищезазначених вимірників здійснювалось з огляду на можливість їх застосування до процедур закупівель та встановлення найбільш ефективних вимірників для відповідного аналізу. Дослідження проведено шляхом аналізу статистичних даних результатів застосування процедур закупівель на підставі яких здійснено висновки щодо вимірників, можливих для застосування при розгляді показників результативності процедур закупівель. У статті проаналізовано вищезазначені вимірники та їх можливість відображати результати процедур закупівель, здійснено порівняння цих вимірників, аналіз їх показників у співвідношенні до укладених договорів та впливу на витрачання публічних (державних) коштів, що дозволило встановити найбільш ефективні методи аналізу результативності процедур закупівель. За результатами дослідження визначено найбільш оптимальні вимірники для аналізу застосування процедур закупівель та досліджено ефективність їх застосування. І, як показало дослідження, найоптимальнішим вимірником для процедур закупівель є грошовий вимірник. Він дає змогу оцінити не тільки кількісний показник застосування процедур закупівель, а й вартісний показник ефективності їх застосування, в тому числі за результатами укладених договорів та витрачених коштів.