Становлення сучасних теоретичних положень про організацію в аспекті розвитку науки управління - Жалінська, Ірина Володимирівна («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2017)
Розглянуто наукові уявлення про організацію як об’єкт управління, відповідно до розвитку науки управління. Досліджено основні теоретичні положення про організацію в межах найбільш розповсюджених шкіл менеджменту та в контексті розвитку інших управлінських концепцій, зокрема, стратегічного управління. Визначено, що до певного моменту організація та її розвиток не розглядалися як фактор ефективної діяльності, увага дослідників була прикута до окремих аспектів діяльності організації, які надавали змогу підвищити економічну ефективність. Проте, об’єктивне ускладнення умов діяльності підприємств призвело до необхідності наукового пошуку адекватних моделей функціонування та розвитку організацій, які сьогодні не можуть бути надані традиційними концепціями менеджменту. Відтак, виникають практичні та теоретичні передумови для окремого наукового напрямку досліджень у межах науки управління – теорії організації. Розглянуто основні класифікаційні підходи до моделей організації. Досліджено виклики, з якими стикається наука управління сьогодні, та які призвели до кризи парадигми сучасного менеджменту. Окреслено актуальні аспекти в характеристиці сучасних організаційних процесів, а саме: всебічне застосування сучасних інформаційних мереж і комп’ютерних систем, розвиток процесів інтеграції та кооперації в управлінні, поява нових технологій управління, використання нових критеріїв оцінки діяльності організацій, прагнення до організаційних змін та інновацій. За допомогою узагальнення результатів дослідження щодо змін організаційних процесів та розвитку теоретичного підґрунтя функціонування сучасних організацій виокремлено певні ключові аспекти в розвитку науки управління. До них, зокрема, належать такі: криза традиційного менеджменту впливає на практичну діяльність сучасних організацій; здобутки шкіл традиційного менеджменту стають необхідними, проте не визначальними факторами успіху організацій; сучасні теоретичні розробки пропонують доволі широкий перелік бізнес-концепцій, які не складають єдиної системи; значної трансформації зазнають традиційні бізнес-концепції; сучасна наука управління не пропонує єдиного підходу до вивчення та пояснення організаційних процесів. Результати проведеного дослідження дають змогу зробити висновок про необхідність вивчення організаційних процесів як об’єкту теорії організації. Даний напрямок досліджень може розглядатися як наступний етап у розвитку науки менеджменту після вичерпання потенціалу попередніх етапів. Організації стають важливими самостійними суб’єктами у зовнішньому середовищі, а не одним з чинників економічної ефективності.