Менеджмент персоналу сфери послуг: теоретичні аспекти та світова практика - Обіход, Світлана Вікторівна («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2017)
Розкрито специфіку та особливості послуг як товару. Відповідно обґрунтовано вимоги до персоналу індустрії послуг та охарактеризовано особливості зайнятості в даній сфері. Розкрито вплив внутрішніх особливостей організації та технології надання послуг на формування кадрової політики підприємств сфери послуг. Розглянуто базові елементи системи управління персоналом та виділено ключові функції кадрових служб підприємств сфери послуг.