ЕКОНОМІЧНІ ТА СОЦІАЛЬНІ ЧИННИКИ ОСВІТИ У ВИПРАВНИХ ЗАКЛАДАХ КРИМІНАЛЬНО-ВИКОНАВЧОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ - Гончаренко, Оксана Григорівна; Кравчук, Ганна Вікторівна («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2016)
Проведено дослідження економічної та соціальної доцільності використання освітнього фактора в процесі ресоціалізації засуджених та їх професійної придатності після звільнення з місць позбавлення волі. Засуджені, які за власним бажанням можуть працювати у місцях позбавлення волі, отримують певні професійні навички, але більшість з них не має професійної освіти, що унеможливлює їх працевлаштування після звільнення. Враховуючи сучасні тенденції імплементації зарубіжного досвіду використання установами виконання покарань професійно- технічного навчання осіб, позбавлених волі, виникає потреба діагностування ефективності інвестування освітніх програм для засуджених, які відбувають покарання за рішенням суду в місцях позбавлення волі. Це дозволяє пришвидшити процес їх адаптації після звільнення з виправних закладів, забезпечує можливість працевлаштування на регіональному ринку праці, і підвищує соціальну ефективність функціонування кримінально-виконавчої системи України. Отримана професійно-технічна освіта підвищує ймовірність працевлаштування засуджених, що відбули термін покарання, і знижує ризик рецидиву, що є головним завданням реалізації державної політики у цій сфері. Зниження рівня рецидивів у звільнених засуджених, забезпечення їх професією та робочими місцями, все це має стати результатом здійснення державних інвестицій в освіту засуджених у виправних закладах.