ТИПІЗАЦІЯ ОПЕРАЦІЙ З ЕКСПЛУАТАЦІЇ ТА ВИБУТТЯ ОСНОВНИХ ЗАСОБІВ: НАПРЯМИ УДОСКОНАЛЕННЯ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ - Вигівська, Ірина Миколаївна; Пиріжок, Стелла Євгеніївна («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2016)
Недостатність досліджень щодо складу господарських операцій з експлуатації та вибуття основних засобів призводить до не розробленості організаційно-методичних положень бухгалтерського обліку відповідних операцій. Зокрема, відсутність комплексного розуміння таких операцій не дозволяє врахувати альтернативні втрати і економічні вигоди від використання основних засобів за різними напрямами господарської діяльності. З метою упорядкування організаційно-методичних підходів до бухгалтерського обліку основних засобів та контролю за ефективністю використання і збереженістю майна власника підприємства, а також на основі встановленої за результатами аналізу літературних джерел значної кількості суперечностей в існуючих підходах авторів до характеристики операцій з експлуатації та вибуття основних засобів, у статті запропоновано типізацію операцій з експлуатації та вибуття основних засобів. До основних типів вказаних операцій належить: 1) експлуатація – зберігання, використання, технічне обслуговування, ремонт та поліпшення; 2) вибуття – продаж, безоплатна передача, обмін, списання внаслідок морального та фізичного зносу, внесок до статутного капіталу, фінансова оренда, встановлення недостачі, передача в рахунок оплати заборгованості, втрата внаслідок надзвичайних ситуацій.