АНАЛІЗ ДІЯЛЬНОСТІ МІЖНАРОДНОГО ВАЛЮТНОГО ФОНДУ В УМОВАХ ГЛОБАЛІЗАЦІЙНИХ ЕКОНОМІЧНИХ ПРОЦЕСІВ - Ксендзук, Валентина Віталіївна («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2016)
Глобалізаційні процеси в економіці вимагають належного управління фінансовими ресурсами країн, адже регулювання міжнародного фінансового ринку є одним з найважливіших завдань успішного розвитку світової економіки та окремих національних господарств. Міжнародний валютний фонд з початку свого створення був призначений для регулювання фінансової ситуації, що склалася в післявоєнний період у світовому просторі. В сучасних умовах інформаційного розвитку світових економічних систем змінюється роль та значення міжнародних фінансових організацій. Тому політика та діяльність МВФ все частіше піддаються критиці, що є аргументованою та вимагає перебудови і реформування окремих напрямів діяльності фонду. Під час дослідження проаналізовано основні аспекти діяльності МВФ у 2015 році та наведено пропозиції щодо подальшого його ефективного розвитку. Зокрема, доцільно використовувати індивідуальний підхід до проблем конкретних економік і переглянути розміри квот та їх функціональне призначення, що дозволить розробляти нові механізми фінансування, які ґрунтуються на соціальних та екологічних потребах суспільства. Це, в свою чергу, дозволить зменшити вплив розвинених країн на діяльність фінансової організації.