ДЕМОГРАФІЧНИЙ РОЗВИТОК УКРАЇНСЬКОГО СЕЛА: УРОКИ ІСТОРІЇ, СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНІ ЗАГРОЗИ СУЧАСНОСТІ - Мельничук, Дмитро Петрович; Шпиталенко, Галина Андріївна («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2016)
Статтю присвячено гострим проблемам демографічного розвитку сільських територій, їх впливу на перебіг соціально-економічних процесів на всіх рівнях національної господарської системи. Охарактеризовано зміст демоекономічних антонімів «демографічний розвиток» та «демографічна катастрофа», проаналізовано історичні передумови демографічних зрушень у сільській місцевості та їх соціально-економічні наслідки. Аргументовано висновок, що економічний розвиток України потребує термінового врегулювання негативних соціально- демографічних тенденцій, які властиві українському селу. На сьогодні ці тенденції мають руйнівний характер, зумовлюючи затяжну кризу агропромислового виробництва, яку, за подібного перебігу подій, вкрай складно подолати виключно інструментами техніко-технологічної модернізації. Це на довгі роки ставитиме під сумнів продуктову безпеку держави, знижуватиме і без того невисокий рівень та якість життя населення, призводитиме до посилення міжпоселенських територіальних диспропорцій, деградації сільських територій та маргіналізації мешканців українських сіл.