ДОКУМЕНТАЛЬНЕ ОФОРМЛЕННЯ ВИТРАТ І ВИХОДУ ПРОДУКЦІЇ РОСЛИННИЦТВА ОРГАНІЧНОГО ПОХОДЖЕННЯ - Мельничук, Яніна Петрівна («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2016)
Стаття зосереджена на дослідженні первинного обліку витрат та виходу органічної продукції рослинництва. Вирішено ключові питання, що виникають у первинному обліку органічної продукції рослинництва. Під час дослідження були використані загальнонаукові методи: індукції та дедукції, діалектичний, історичний та системний, а також деякі специфічні методи бухгалтерського обліку, до яких належать документування, інвентаризація, оцінка, калькуляція, бухгалтерські рахунки, подвійний запис, бухгалтерський баланс та бухгалтерська звітність. Порушуючи питання документального оформлення витрат і виходу продукції рослинництва органічного походження, варто зазначити, що документація – важливим елементом методу бухгалтерського обліку, оскільки слугує основою первинного спостереження за господарськими операціями і є обов’язковою умовою для відображення їх в обліку. Висвітлено особливості ведення органічного землеробства та документального оформлення витрат виробництва і оприбуткування продукції рослинництва органічного походження, а також досліджено порядок оформлення земельних ділянок в операційну оренду для виробництва органічної продукції. Внесено пропозиції щодо вдосконалення документального оформлення витрат і виходу органічної продукції рослинництва з метою формування достовірної інформації про витрати на виробництво та про вирощену продукцію рослинництва органічного походження для прийняття управлінських рішень.