ТЕОРІЯ ТА ПРАКТИКА ЗАСТОСУВАННЯ АУДИТОРСЬКИХ ПРОЦЕДУР ЩОДО ВХІДНИХ ЗАЛИШКІВ ПРИ ВИКОНАННІ ПЕРШИХ ЗАВДАНЬ З АУДИТУ - Бондар, Валерій Петрович («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2016)
Посилення міжнародного руху капіталу вимагає адаптації корпоративних механізмів вітчизняних суб’єктів господарювання до міжнародної практики розкриття фінансової інформації для підвищення їх інвестиційної привабливості. Забезпечити це допомагає розвиток інституту професійного аудиту, що підвищує прозорість і неупереджене розкриття повної та достовірної інформації про діяльність підприємства. За результатами дослідження обґрунтовано важливість робочих документів попереднього аудитора для виявлення відхилень у формуванні залишків на початок періоду й оцінки недоліків систем бухгалтерського обліку та внутрішнього контролю підприємства-клієнта. У зв’язку з цим, розроблено програму перевірки залишків на початок періоду та інші форми робочих документів для документального забезпечення процесу аудиту. Це забезпечує оптимізацію ресурсів аудиторської перевірки під час отримання аудиторських доказів і дозволяє проводити нагляд протягом виконання завдання та контроль якості завершених завдань. Обґрунтовано, що розгляд робочих документів попереднього аудитора варто використовувати для отримання розуміння відношення управлінського персоналу до необхідності внесення коригувань у фінансову звітність за результатами аудиту. Це сприяє уникненню загроз незалежності аудитора, знижує ризики невиявлення суттєвих викривлень та дозволяє аудитору визначити ступінь довіри до сформованих вхідних залишків.