СУЧАСНІ АСПЕКТИ ПОДАТКОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ АКТИВНОСТІ - Подаков, Євгеній Сергійович («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2016)
Стаття присвячена дослідженню податкового регулювання інвестиційної активності в сучасних умовах. Досліджено погляди різних вчених щодо впливу податкового регулювання на інвестиційну діяльність у країні. Визначено, що податкове регулювання інвестиційної активності передбачає застосування державою механізмів оподаткування певних заходів, спрямованих на поліпшення умов інвестування. Суб’єктом податкового регулювання є держава, а об’єктом – інвестиційна активність індивідуальних та інституціональних інвесторів будь- яких форм власності і організаційно-правових форм господарювання. Таке регулювання здійснюється за допомогою комплексу спеціальних інструментів. Розглянуто можливі методи податкового стимулювання інвестиційних процесів. Висвітлено поточні результати податкової реформи в Україні та спрогнозовано її можливі наслідки для сільськогосподарських товаровиробників. Наведено рейтингові позиції України за даними міжнародних організацій. Проведено системний аналіз і досліджено характер впливу диференційованих ставок оподаткування, звільнення від сплати податку на певний строк, зменшення бази оподаткування, усунення подвійного оподаткування на інвестиційну активність у певних галузях. Розглянуто спеціальні інструменти податкового регулювання інвестиційної активності. Визначено можливі варіанти покращання інвестиційної активності шляхом провадження ефективного податкового регулювання