ПРОБЛЕМИ І ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ РИНКУ СТРАХУВАННЯ АВТОТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБІВ В УКРАЇНІ - Кравчук, Ганна Вікторівна; Курач, Дмитро Андрійович; Савченко, Тетяна Володимирівна («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2016)
Враховуючи вплив наявних проблем в економіці країни на стан функціонування страхового ринку, виникають питання щодо структурування ринку автотранспортного страхування та його збалансованості. Метою дослідження є виявлення тенденцій розвитку автотранспортного страхування. Дослідження структурування та виявлення основних тенденцій показників діяльності ринку автотранспортного страхування дозволяє визначити вектори перспективних змін. Аналіз показників функціонування ринку автотранспортного страхування в Україні за період 2012–2014 рр. виявив проблеми у змінах структури даного сегмента страхового ринку у напрямі страхування цивільно-правової відповідальності засобів наземного транспорту при значному зниженні обсягів добровільних видів страхування з переважним надходженням страхових премій від фізичних осіб. Даний аналіз дозволив сформулювати необхідні заходи щодо подальшої активізації ринку автотранспортного страхування з врахуванням негативного впливу зменшення попиту страхувальників на даний вид послуг, зниження рівня платоспроможності, уповільнення термінів здійснення страхових виплат та недосконалості врегулювання відносин страховиків і страхувальників.