МИТНА ПОЛІТИКА УКРАЇНИ В УМОВАХ РОЗВИТКУ ВІДНОСИН З ЄВРОПЕЙСЬКИМ СОЮЗОМ - Софіщенко, Ірина Ярославівна; Руба, Марія Олександрівна («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2016)
Розглянуто ретроспективу та здійснено оцінку стану сучасної митної політики України, визначено організаційні та економічні механізми застосування митних інструментів регулювання зовнішньої торгівлі в період розвитку інтеграційних процесів. Досліджено порядок формування пріоритетів митної політики України в умовах розвитку відносин з Європейським Союзом. Проаналізовано динаміку експортно-імпортних операцій України та ЄС. Пріоритетами підвищення дієздатності митної політики визначено заходи, спрямовані на розвиток вітчизняного імпорту, покращання рівня захисту національних інтересів держави з одночасним збалансованим впровадженням міжнародних вимог та стандартів, забезпечення впровадження в митних органах уніфікованих технологій митного контролю та митного оформлення, створення максимально сприятливого середовища для учасників зовнішньоекономічної діяльності, підвищення ефективності оперативного виявлення та протидії негативним явищам у середовищі зовнішньої торгівлі, удосконалення існуючої податкової та тарифної політики України за галузевим принципом. Розроблені рекомендації щодо підвищення дієздатності митної політики держави в умовах розвитку з ЄС сприяють як залученню України до інтеграційних процесів, так і розвитку вітчизняного бізнесу