ТРАНСНАЦІОНАЛЬНІ КОРПОРАЦІЇ В ТЕОРІЇ ФІРМИ ДЖОНА КЕННЕТА ГЕЛБРЕЙТА - Бондарчук, Віталій Вікторович; Рабошук, Аліна Володимирівна («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2016)
Досліджено ідейні витоки транснаціональних корпорацій з позиції теорії фірми Дж.К. Гелбрейта. Встановлено, що теорія фірми вченого-економіста була і залишається сприйнятою в наукових колах переважно як теорія, що описує абстрактну фірму, яка діє на національному ринку, проте не розглядається як теорія, що пояснює мотиви та чинники виходу такої фірми на закордонні ринки. Доведено, що теорія фірми Дж.К. Гелбрейта цілком пояснює феномен існування транснаціональних корпорацій та є придатною для аналізу поведінки транснаціональних корпорацій на ринках країн, що розвиваються. Обґрунтовано авторську позицію щодо внеску зазначеного вченого в розробку теорії транснаціональних корпорацій. Акцентовано увагу на недооціненні науковою спільнотою теоретичного доробку Дж.К. Гелбрейта у розробці теоретичного базису аналізу поведінки транснаціональних корпорацій на міжнародних ринках та з’ясовано значення менеджменту таких корпорацій у реалізації стратегій розвитку, що пов’язано із необхідністю формування сучасної та дієвої техноструктури корпорації.