КОНЦЕПЦІЯ РИНКОВОГО МЕХАНІЗМУ УПРАВЛІННЯ ПРОДУКТИВНІСТЮ ПРАЦІ - Проценко, Наталія Борисівна («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2016)
Мета дослідження полягає у висвітленні змісту та специфіки концепції ринкового механізму управління продуктивністю праці на промислових підприємствах, а також в обґрунтуванні функціональної залежності матеріального стимулювання виробничого персоналу від рівня продуктивності праці. Розроблена схема визначення додаткової заробітної плати виробничого персоналу залежно від зростання прибутку. Встановлена кількісна залежність зростання прибутку та грошової винагороди виробничого персоналу від продуктивності праці. В результаті дослідження визначено діапазон можливого підвищення матеріального стимулювання виробничого персоналу підприємства залежить від росту рівня продуктивності праці. Визначена залежність рівня продуктивності праці виробничого персоналу від розміру матеріального стимулювання. Встановлена зміна індексу заробітної плати від зміни індексу продуктивності праці виробничого персоналу підприємства. Розмір матеріального заохочення за підвищення індивідуальних показників рівня продуктивності праці рекомендується не обмежувати і визначати пропорційно коефіцієнту інтенсивності праці.