ЕФЕКТИВНІСТЬ ВАРТІСНО-ОРІЄНТОВАНОГО УПРАВЛІННЯ: КЛЮЧОВІ ПОКАЗНИКИ - Мілінчук, Ольга Володимирівна («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2016)
Формування вартісно-орієнтованого управління підприємством у сучасних умовах найповніше гармонізує економічні інтереси суб’єктів господарювання, пов’язаних з його діяльністю. Крім збільшення доходів і зменшення витрат, зростання вартості підприємства забезпечується покращанням іміджу, організаційною культурою, знаннями персоналу, впровадженням інновацій тощо. Якщо збільшення прибутку може здійснюватися для конкретного підприємства до певної межі, то зростання його вартості такої межі не має. Стаття присвячена методичним аспектам розрахунку основних показників, що використовуються для оцінки ефективності вартісно-орієнтованого управління. Досліджено зміст ключових показників для оцінки ринкової вартості підприємства. Зазначено формули для їх визначення та розроблено алгоритм розрахунку з використанням обов’язкових форм фінансової звітності підприємства. Визначено особливості застосування показників у фінансовій роботі підприємства. Узагальнено доцільність використання набору VBM-показників для оцінки ефективності вартісно-орієнтованого управління.