ОБ’ЄКТИ ЯКІСНОГО ПІДХОДУ В БУХГАЛТЕРСЬКОМУ ОБЛІКУ - Плахтій, Тетяна Федорівна («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2016)
Обґрунтовано необхідність побудови ієрархії об’єктів якісного підходу в бухгалтерському обліку. Виокремлено дванадцять основних підходів дослідників щодо виокремлення об’єктів якісного підходу в бухгалтерському обліку. Визначено основну проблему подальшого застосування якісного підходу в бухгалтерському обліку. Обґрунтовано природу і виокремлено причини виникнення поняття «обліково-аналітична інформація». Визначено особливості розуміння сутності якості бухгалтерського обліку як системи та як процесу. Проаналізовано підходи вчених до розуміння якості облікового продукту та облікового інформаційного ресурсу. Наведено авторське трактування поняття «якість бухгалтерської звітності». Досліджено особливості розуміння якості прибутку в працях дослідників англо-американської та західноєвропейської облікових шкіл. Розглянуто особливості визначення якості обліку активів у банківських установах. Обґрунтовано існування явища багатооб’єктності якісного підходу у бухгалтерському обліку, що впливає на процес побудови системи оцінки якості облікової інформації.