ДІЯЛЬНІСТЬ СТРАХОВОЇ КОМПАНІЇ ЯК ОБ’ЄКТ ЕКОНОМІЧНОГО АНАЛІЗУ - Поплавський, Олексій Олексійович («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2016)
Стаття присвячена обґрунтуванню теоретичних засад аналізу страхових компаній та виявленню особливостей його здійснення. Акцентовано увагу на важливій ролі економічного аналізу в економічній науці, що підтверджено його активним використанням у дослідженнях та практичною спрямованістю. Автором узагальнено класифікацію та принципи аналізу діяльності страхових компаній, доповнено їх специфічними для страховиків принципами зовнішнього середовища, публічності та ризикорієнтованості, що дають можливість більшою мірою врахувати особливості страхових відносин. Не залишилося поза увагою уточнення елементів аналізу та ключових його напрямів, зокрема, аналізу фінансового забезпечення страховика, аналізу страхових операцій та аналізу інвестиційної діяльності, що дозволить забезпечити ефективне функціонування системи управління ризиками.