ФІНАНСОВІ КРИЗИ ПОЧАТКУ ХХ СТОЛІТТЯ В УКРАЇНІ - Мошенський, Сергій Захарович («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2016)
Надається аналіз основних фінансових криз в Україні початку ХХ ст. – 1899–1902 рр. та 1908–1910 рр. Наголос зроблено на масштабній промисловій кризі 1899–1902 рр. у новому індустріальному регіоні на сході України, де за короткий час на основі масових іноземних інвестицій (переважно бельгійських та французьких) були створені численні металургійні та вуглевидобувні підприємства. Надмірне акціонерне засновництво та недостатня забезпеченість цих підприємств державними замовленнями стали основною причиною кризи, що була відображенням міжнародної промислово-фінансової кризи цих років. Розглянуто також кризу 1908–1910 рр. в українській цукровій промисловості.