МЕТОДОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ УДОСКОНАЛЕННЯ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ПРОДУКТИВНІСТЮ ПРАЦІ - Проценко, Наталія Борисівна («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2016)
Досліджується механізм противитратного визначення рівня продуктивності праці в умовах інноваційно-інвестиційної моделі розвитку виробництва на промислових підприємствах. Противитратне визначення рівня продуктивності праці реалізується на основі визначення продуктивності живої, упредметненої та сукупної праці. Дослідження показали, що витрати живої праці в собівартості промислової продукції суттєво зменшуються з ростом рівня автоматизації виробництва в той час як витрати упредметненої праці зростають. У зв’язку з цим витратна концепція вимірювання продуктивності праці не дає об’єктивної оцінки, оскільки враховуються лише витрати живої праці. Розроблений противитратний механізм вимірювання продуктивності праці дає можливість одержати просту, економічно ефективну і спрямовану на достовірний результат систему вимірювання продуктивності. Для удосконалення системи управління продуктивністю праці на підприємстві розроблена регламентна система на основі сіткової матриці. Така система управління продуктивністю дає можливість забезпечити чіткий розподіл і спеціалізацію персоналу функціональних підрозділів підприємства.