МЕХАНІЗМ ФОРМУВАННЯ ФІНАНСОВИХ РЕЗУЛЬТАТІВ ПІДПРИЄМСТВ: ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД І ВІТЧИЗНЯНІ ОСОБЛИВОСТІ - Куслій, Вадим Олександрович («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2016)
Запропоновано механізм формування фінансових результатів підприємств, який побудовано для цілей управління. Інформацію, що використовується для визначення фінансового результату від операційної діяльності, можна використати також для здійснення аналізу «витрати–обсяг–випуск» і визначення оптимального рівня виробництва, а також доцільності окремих замовлень, встановлення цін тощо. В цілому, показник фінансового результату від операційної діяльності дозволяє охарактеризувати діяльність, яка є основною для підприємства та для здійснення якої було створено даний суб’єкт господарювання. Наступною перевагою даної моделі є те, що визначення фінансового результату від фінансової інвестиційної та надзвичайної діяльності є більш ефективним з точки зору інформативності, ніж просто поділ на витрати та доходи від зазначених діяльностей. Що стосується фінансового результату від надзвичайної діяльності, то даний показник дозволяє виявити випадкові чинники, що не залежать від господарюючого суб’єкта, та виміряти їх вплив на фінансовий результат підприємства в цілому.