СТВОРЕННЯ «ГОТЕЛІВ НА КОЛЕСАХ» – ШЛЯХ ДО ЗНИЖЕННЯ ВАРТОСТІ ТУРИСТИЧНОЇ ПОДОРОЖІ - Марценюк, Лариса Володимирівна («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2015)
Враховуючи, що туристична галузь є однією з високодохідних у розвинених країнах світу, автор пропонує на рівні держави прикласти зусилля задля розвитку туризму в Україні. На думку автора, слід звернути увагу на розвиток залізничного туризму. Переобладнання існуючих та нових потягів під спеціальні туристичні, так звані «готелі на колесах», дозволить залучити пасажиропотік, адже турист зможе комфортно розміститися в купе і суттєво зекономити на послугах готелів на зупинках прямування туристичного маршруту. В Україні потрібно організувати туристичні перевезення таким чином, щоб клієнт міг за якомога менші гроші отримати більше послуг. Нарощування потенціалу пасажирських перевезень у цій сфері безпосередньо залежить від організаційних заходів та інвестицій у розвиток залізничної інфраструктури й рухомого складу. Таким чином, пріоритетом може стати не лише придбання необхідної кількості одиниць рухомого складу переважно нового покоління, що відповідає європейським технічним нормам щодо залізничного транспорту, а й надання можливості приватним компаніям вийти на ринок перевезень (надати необхідні ліцензії, доступ до залізничних колій та мереж тощо). Умови оплати за використання інфраструктури мають бути однаковими для всіх перевізників, враховуючи й Укрзалізницю. Задля зростання туристичного потоку туристичні залізничні компанії мають звернути увагу на такі напрями розвитку: впровадження високошвидкісних магістралей, підвищення рівня сервісу у потягах, організацію тематичних поїздок залізницею.