ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ ТА ЕНЕРГОЗАБЕЗПЕЧЕННЯ В УКРАЇНІ - Ільченко, Вікторія Миколаївна; Новак, Богдана Сергіївна («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2015)
Досліджуються основні проблеми та вирішення енергозабезпечення й енергозбереження в Україні. Низька енергоефективність стала одним з основних чинників кризових явищ в українській економіці. Виділено найбільш актуальні науково-методичні підходи до оцінювання рівня споживання та економії енергетичних ресурсів. Проведено порівняльну характеристику використання енергії за роками. Потенціал вирішення проблем енергозабезпечення перебуває в тісному взаємозв’язку з можливістю забезпечити інноваційний розвиток економіки задля ефективного та економного використання наявних та імпортованих енергетичних ресурсів. Запропоновано шляхи зниження рівня споживання енергетичних ресурсів. Також є раціональним створення технологічних умов для використання альтернативних джерел енергогенерації. Розвиток НВДЕ (нетрадиційні та відновлювані джерела енергії) забезпечить значний ефект скорочення використання традиційних джерел енергії, викидів шкідливих та парникових газів. За таких умов може стати реальним підвищення енергоефективності економіки та її конкурентоспроможність, покращання екологічного та соціального становища громадян країни, що стане певним позитивним кроком на шляху до ЄС, а також вирішить деякі проблеми майбутнього покоління.