ДІАГНОСТИКА ЙМОВІРНОСТІ НАСТАННЯ БАНКРУТСТВА ПІДПРИЄМСТВА В АНТИКРИЗОВОМУ УПРАВЛІННІ: СУЧАСНІ ПІДХОДИ ТА КЛАСИФІКАЦІЯ МОДЕЛЕЙ - Жалінська, Ірина Володимирівна («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2015)
Діагностика ймовірності настання банкрутства підприємства визначається як важливий інструмент забезпечення життєстійкості організації за сучасних умов важко передбачуваного динамічного зовнішнього середовища. Метою написання статті є визначення основних характеристик існуючих моделей діагностики ймовірності настання банкрутства підприємства та їх класифікація. Обґрунтовано об’єктивне збільшення ймовірності настання кризових ситуацій на сучасних підприємствах, що призводить до необхідності підвищення ефективності антикризової діяльності на підприємстві. В свою чергу, система антикризового управління базується на підсистемі діагностики ймовірності настання банкрутства, яка є вихідною щодо подальших заходів у попередженні та подоланні кризи. Здійснено класифікацію існуючих моделей імовірності настання банкрутства підприємства на основі визначення їх відмітних методико-методологічних засад. Виділено такі основні групи сучасних моделей: моделі з використанням фінансових коефіцієнтів, агрегованих показників, бальних оцінок, моделі дискримінантного аналізу, методи стратегічного аналізу, неформальні моделі, штучні інтелектуальні системи та поєднання моделей. Проведена класифікація дала можливість виявити аналітичні можливості кожної з запропонованих груп моделей.