РОЗВИТОК МЕТОДИЧНИХ ПІДХОДІВ ДО ОБЛІКОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРАВА ВЛАСНОСТІ НА ЗЕМЕЛЬНІ АКТИВИ В УКРАЇНІ - Остапчук, Тетяна Петрівна («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2015)
Обліково-правове відображення земельних ресурсів є досить важливим на сучасному етапі розвитку суспільства, оскільки земельні активи становлять велику цінність як для держави в цілому, так і для кожного землевласника та землекористувача. Тому вони повинні мати належне правове забезпечення та достатньо інформативну облікову методику. На практиці у суб’єктів земельних відносин виникає безліч питань та виявляються певні невідповідності в існуючих нормативно-правових документах, крім того спостерігається неузгодженість чинної нормативної бази з нормами бухгалтерського обліку. Сьогодні в обліковому законодавстві відсутні документи, які б стосувалися конкретно земельних ресурсів як об’єктів обліку та прав на них. У статті уточнено перелік об’єктів обліку, пов’язаних з повним правом власності на земельні ресурси та іншими речовими правами на них. Удосконалено методичні підходи до облікового відображення операцій з земельними активами залежно від правомочностей власника земельної ділянки, що базуються на чинних нормативно-правових актах та враховують досвід інших країн.