АНАЛІЗ СУЧАСНОГО СТАНУ РИНКУ ПРАЦІ В УКРАЇНІ - Юрчик, Ірина Борисівна («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2015)
Проаналізовано сучасний стан національного ринку праці, виявлено його основні тенденції розвитку. Обґрунтовано необхідність розбудови інституційного забезпечення ринку праці, яке б відповідало потребам інноваційного розвитку економіки України за умов інтеграційних процесів. Заходами активізації розвитку ринку праці в Україні мають стати: систематизація показників оцінювання його ефективності; залучення до оцінки як вітчизняних, так і зарубіжних фахівців; постійне виявлення слабких місць в інституційному забезпеченні функціонування ринку праці; вдосконалення його інфраструктури. Особлива роль у сприянні ефективного функціонування ринку праці належить прийняттю концепції, яка б передбачала стимулювання інноваційної розбудови інституційного забезпечення ринку праці. Важливе значення для відродження ставлення людини до праці має належати таким ключовим інститутам, як освіта, культура, сім’я та церква. Стратегія розвитку ефективного національного ринку праці повинна базуватися на інноваційній спрямованості діяльності його інститутів задля збільшення конкурентоспроможності робочої сили та підвищення ефективності її використання в регіонах.