ПОТЕНЦІАЛ КЛАСТЕРИЗАЦІЇ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ - Цимбаліста, Наталія Андріївна («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2015)
Обґрунтовано необхідність стимулювання розвитку інтеграційних процесів у агропромисловому комплексі України та визначено переваги кластерної моделі, за якої поряд зі зростанням конкурентоспроможності сільськогосподарської продукції, підвищується ефективність управління товарно-матеріальними потоками, розширюються можливості залучення інвестицій і впровадження інноваційних технологій у агровиробництво, досягається скорочення трансакційних витрат шляхом налагодження оптимальної співпраці між контрагентами. Досліджено теоретичну сутність та описано концептуальну модель формування агропромислових кластерів. Проаналізовано передумови кластеризації сільського господарства Львівщини та доцільність застосування спеціальних методів статистичного аналізу для виявлення районів локалізації потенційних членів кластероутворюючих блоків регіональних продуктових кластерів. Здійснено кластерний аналіз з метою ідентифікації потенційних кластероутворюючих територій області у різних галузях сільськогосподарського виробництва.