СИСТЕМА УПРАВЛІННЯ СТІЙКИМ ЕКОНОМІЧНИМ РОЗВИТКОМ ПІДПРИЄМСТВА - Іванчук, Катерина Олександрівна («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2015)
Забезпечення керованого руху підприємства від одного атрактора до іншого зі збереженням зони стійкого простору вимагає формування системи управління стійким економічним розвитком підприємства, що має за мету створення ефективного практичного інструментарію управління стійким економічним розвитком шляхом розробки ґрунтовного науково-теоретичного базису. Доведено необхідність здійснення управління стійким економічним розвитком на основі інтегрованого підходу нового типу, що враховує відмінності цілей, принципів, умов ухвалення рішень на оперативному, тактичному і стратегічному рівнях. Запропоновано і обґрунтовано здійснення управління розвитком підприємства з позицій стійкості на оперативному рівні переважно з використанням принципів процесного підходу; тактична платформа управління має бути сформована на основі функціонально-домінантного підходу; стратегічний вимір системи управління стійким розвитком має розглядатися крізь призму системного підходу. Ефективна реалізація інтегрованого управлінського підходу вимагає дотримання низки принципів, які інтерпретуються автором з позицій елементного розвитку окремих підсистем підприємства та з позицій комплексно-узагальнюючого аспекту, що відображує єдність і цілісність системи управління стійким економічним розвитком. Виділено функції управління стійким економічним розвитком підприємства, що охоплюють блок загальних функцій та блок специфічних функцій, серед яких визначені гомеостатична, адаптивна та резистентна функції системи управління стійким розвитком. Узагальненням зазначених теоретичних даних слугує система концептуальних положень управління стійким економічним розвитком. Відповідно до зазначених концептуальних положень, система управління стійким розвитком змістовно наповнює науково-теоретичне та методичне ядра, що виконують роль координуючих елементів між формуванням інших ядер концептуальної схеми – аналітичного та емпіричного, наповнення яких має відтворювати практичний інструментарій реалізації науково-теоретичного базису.