МОДЕРНІЗАЦІЯ КРЕДИТНИХ ВІДНОСИН. - Волосович, Світлана Василівна («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2015)
Обґрунтовано доцільність модернізації кредитних відносин, підставою якої є їх існування як системи з виокремленням підсистем надання позик, залучення депозитів та надання супутніх послуг. У результаті осмислення змісту модернізації з’ясовано, що розвиток кредитних відносин має відбуватися в напрямі їх переходу від екстенсивної до інтенсивної моделі. Складовими модернізації кредитних відносин є інституційна модернізація, що забезпечує розвиток конкуренції у всіх сегментах кредитного ринку, створення його відповідної інфраструктури, якісну зміну підходів до нагляду і регулювання; технологічна модернізація, що передбачає формування спільних продуктів на кредитному ринку та інтегрованої інформаційно-аналітичної системи. Застосування заходів щодо модернізації кредитних відносин на основі принципів транспарентності та ринкової дисципліни учасників, інноваційності, системності та послідовності політики, доступності кредитних та супутніх послуг для позичальників, відкритості та прозорості дозволить отримати синергетичний ефект від взаємодії суб’єктів кредитних відносин та змінити бізнес-архітектуру фінансового ринку.