СУТНІСТЬ, КЛАСИФІКАЦІЯ ТА ПРИЧИНИ ВИНИКНЕННЯ КРИЗ У ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ - Денисюк, Олена Григорівна; Дерев’янко, Оксана Юріївна («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2015)
Узагальнено теоретичні підходи щодо визначення поняття «криза» та її класифікації, досліджено чинники виникнення кризових ситуацій у діяльності підприємств, обґрунтовано зміст та сутність процесу управління підприємствами в кризових ситуаціях. Як засвідчили результати досліджень, питання щодо чіткого висвітлення змісту понять «криза», «антикризове управління», його місця та ролі в економіці залишається недостатньо розробленим. У роботі визначено кризу підприємства як безпосередню загрозу його функціонуванню, а поняття «антикризове управління» – як сукупність принципів, форм і методів розробки та реалізації комплексу управлінських рішень, спрямованих на найбільш оперативне виявлення небезпеки кризи, діагностики причин її виникнення, а також на створення відповідних умов для своєчасного подолання кризи та відновлення життєздатності підприємства. У результаті дослідження було визначено більш широкий спектр зовнішніх та внутрішніх чинників виникнення кризи на підприємствах. Розглянуто послідовність здійснення функцій антикризового управління на підприємстві. Визначено можливу послідовність реалізації антикризових заходів на підприємствах із метою запобігання кризовим ситуаціям. Це сприятиме забезпеченню конкурентоспроможності, дозволить визначити реальні обсяги одержання власних і залучених фінансових джерел, досягти збалансованого та гармонійного розвитку всіх аспектів діяльності підприємства та своєчасно здійснювати адаптивне управління з урахуванням змін у зовнішньому середовищі.