МЕТОДИЧНІ ЗАСАДИ ОБЛІКОВО-АНАЛІТИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ УПРАВЛІННЯ КРЕДИТНИМ ПОРТФЕЛЕМ БАНКУ - Герасимович, Анатолій Михайлович («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2015)
Розкрито, як оптимізувати систему обліково-аналітичних показників для оцінки рівня ризиковості і ефективності кредитної діяльності банку, виходячи з масштабності, обсягів і структури кредитного портфеля, оборотності кредитних вкладень, проблемності, рівня ризику і захищеності кредитного портфеля. Досліджуючи можливість обліку, на підставі якого розраховуються аналітичні показники, і оцінки їх інформативності, запропоновано, на противагу діючій громіздкій системі з-понад 50-ти показників, найбільш інформативні – 20–25, що дозволять щоденно оперативним шляхом оцінити рівень управління кредитним портфелем банку. Цьому сприяє щоденний деталізований за субрахунками оборотно-сальдовий баланс, який складають усі банки і надають до Національного Банку України. Так найбільш обґрунтованими є показники в частині: масштабності та структури – відсоток зміни; оборотності – швидкість у днях; проблемності – відсоток проблемної групи; кредитного ризику – коефіцієнт захищеності позик; ефективності управління – коефіцієнти: режиму економії, дохідності та ефективності.